България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат днес 151

...
 България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат днес 151
Коментари Харесай

България и Северна Македония отбелязват в напрегната обстановка 151 години от рождението на Гоце Делчев

 България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат през днешния ден 151 години от рождението на Гоце Делчев - огромен български бунтовник и идеолог на битките за освобождението на Македония и Одринско от османско господство.
 
Очаква се доста хора от страната ни да пътуват към Скопие - без значение от изострения звук сред управляващите в двете страни и възходящия език на омразата в югозападната ни съседка.
 
България няма да изпрати публична делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде там и ще се поклони пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата " Свети Спас ".
 
Заради престъпните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите набези против българи от Република Северна Македония, управляващите там са подхванали изключителни ограничения за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на извънредно настроени македонски жители, по този начин и от български жители, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.
 
Изостреният в последно време език на омразата към България, предизвикан и поощряван от опозиционни партии в РСМ, както и казусът с грубо пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, докара и до остри реплики сред управляващите в двете прилежащи страни.
 
Заканите за блокиране на граничните пунктове, с цел да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари, предизвикаха незабавна среща сред вътрешните министри на двете страни, която се организира при започване на седмицата в македонската столица.
 
Ежедневно сред службите се обменя информация за да се предотвратят опити за провокация и от двете страни, увери министър Демерджиев.
Въпреки това напрежението по линията София-Скопие остава високо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР